Cazare, mancare, transport, casa de vacanta, musafiri, confort, distractie… notiunile se tot aduna, asociindu-se conceptului de concediu; uneori, notiunilor li se asociaza probleme si pentru fiecare problema e nevoie de solutii. Iar solutiile evolueaza. Unele dintre ideile prezentate in articol au fost deja puse in practica, altele sunt in faza de proiect. Dar toate sunt ingenioase, aduc un plus de confort/placere/simplificare a vietii si pot deveni o sursa de inspiratie si pentru vacantele noastre.
Dormi in aeroport - intr-o camaruta doar a ta
"A dormi in aeroport" e, in momentul de fata, o solutie cu totul nefericita, de folosit doar atunci cand nu exista alta; e cumplit de inconfortabil si nimeni nu vrea sa fie silit sa recurga la asa ceva. Dar daca in aeroport s-ar gasi niste paturi, ba chiar niste camarute inzestrate cu tot ce trebuie ca sa dormi acceptabil (sau chiar bine)?
Inventie a Grupului Arch - o firma de arhitectura si design din Rusia - aceste "cutii pentru dormit" au toate sansele sa devina o priveliste obisnuita, in cativa ani.
Ele sunt gandite pentru a fi instalate in aeroporturi, gari, pavilioane de targuri si expozitii - oriunde e dificil sa gasesti un un loc in care sa prinzi cateva ore de somn. Dar si cei care pleaca in - sau se intorc din - concediu ar putea beneficia de avantajul de a dormi un pic, intre doua avioane, ca sa nu mai vorbim de cazurile cand vreo greva sau cenusa vreunui vulcan islandez ii tin pe oameni blocati cu orele si zilele in aeroport.
"A dormi in aeroport" e, in momentul de fata, o solutie cu totul nefericita, de folosit doar atunci cand nu exista alta; e cumplit de inconfortabil si nimeni nu vrea sa fie silit sa recurga la asa ceva. Dar daca in aeroport s-ar gasi niste paturi, ba chiar niste camarute inzestrate cu tot ce trebuie ca sa dormi acceptabil (sau chiar bine)?
Inventie a Grupului Arch - o firma de arhitectura si design din Rusia - aceste "cutii pentru dormit" au toate sansele sa devina o priveliste obisnuita, in cativa ani.
Ele sunt gandite pentru a fi instalate in aeroporturi, gari, pavilioane de targuri si expozitii - oriunde e dificil sa gasesti un un loc in care sa prinzi cateva ore de somn. Dar si cei care pleaca in - sau se intorc din - concediu ar putea beneficia de avantajul de a dormi un pic, intre doua avioane, ca sa nu mai vorbim de cazurile cand vreo greva sau cenusa vreunui vulcan islandez ii tin pe oameni blocati cu orele si zilele in aeroport.
Aceste "camarute", sunt, intr-adevar, micute (2m x 1.4m x 2.3m) dar sunt izolate fonic, au un pat (ingust) cu asternuturi care se schimba automat, sistem de ventilatie, alarma, televizor cu ecran plat, Wi-Fi, loc pentru laptop si prize pentru reincarcarea telefonului mobil. Costul cazarii va putea fi achitat chiar la fata locului (in aeroport, de exemplu), pentru o durata de la numai 15 minute la cateva ore. Orice s-ar zice, altfel se simte omul dupa ce a dormit un pic.
Robotul-hamal
Numai cine n-a carat bagaje multe si grele prin terminalele aeroportului nu stie cat de obositor este. Un carucior pentru bagaje rezolva partial problema, dar se poate si mai bine.
Unde altundeva decat in Japonia putea sa apara ideea infiintarii unei "bresle" de roboti-hamali? Nu arata ca niste roboti androizi, cu maini, picioare si ochi, dar isi fac treaba eficient, scutindu-i pe calatori de oboseala si dureri de spate si lasandu-i sa se concentreze asupra lucrurilor pe care chiar trebuie sa le faca singuri - de exemplu, sa se descalte la controlul de securitate.
Cate un pic din fiecare
Stiti ca, in ultimii ani, la aeroporturi, e o mare problema cu recipientele care contin cosmetice - lichide sau creme: nu poti lua cu tine o sticla cu sampon, sa zicem, care sa aiba mai mult de 100 ml de produs in ea, fiindca iti va fi confiscata.
Solutiile clasice recomandate sunt: a) umpli niste sticlute mai mici cu produsele de care ai nevoie, avand grija sa nu depasesti limita legala; b) cumperi la destinatie ceea ce iti trebuie (cu riscul de a nu gasi ceea ce vrei, de a pierde timpul si de a da, pe sampon, bani pe care altfel i-ai da pe ceva mai dragut); c) te bazezi pe mostrele de sampon, balsam etc. de la hotel (care, evident, n-o sa fie marca pe care o folosesti tu de obicei).
Solutie compacta, eleganta si practica: iti poti transporta produsele preferate, in cantitati mici, nu in recipiente (cu max. 100 ml per recipient) amplasate într-o pungă de plastic transparentă (cum scrie la lege), ci intr-un multi-recipient etans, compact si bine gandit, (are chiar si o ventuza, ca sa-l prinzi pe peretele baii). Mic-mic, dar rezolva multe probleme.
Aseaza-te pe valiza - dupa ce ai transformat-o in scaun
Tot vazand, prin aeroporturi si gari supraaglomerate, oameni extenuati sezand pe bagaje, designerii s-au gandit sa dezvolte creativ ideea. Sa cari un scaun ar fi dificil, sa cari o valiza e mai usor. Are rotite, maner retractabil - tot ce trebuie. Cu bagajele din interior nu stiu ce s-ar putea face, cand o folosesti drept scaun. Dar presupun ca designerii lucreaza la rezolvarea acestui aspect, caci, pentru moment, inventia e doar un concept. Totusi, intr-un aeroport aglomerat (vezi, din nou, situatiile cand mii de pasageri raman blocati in terminale, ore si zile in sir), un scaun ca asta ar putea realmente sa te ajute sa suporti situatia mult mai usor.
Barca stravezie
Ambaracatiuni cu fundul transparent exista, desigur, si sunt destinate, in general, excursiilor in grup, ca sa poata toata lumea vedea coralii si pestii de recif cum se zbenguie printre ei.
Dar o barca in intregime transparenta e ceva nou: e o ambarcatiune individuala, din material plastic rigid, mai usoara decat una din lemn sau aluminiu si care ofera sansa unei experiente vizuale noi.
In aceeasi "familie", exista si un caiac, de data aceasta pliabil, realizat dintr-o folie rezistenta de uretan, transparenta, montata pe un cadru din fibra de carbon. Pliat si bagat in rucsac, poate fi transportat oriunde, chiar si pe munte, pana la un lac alpin, spre bucuria celor oricand amatori de o plimbare pe apa.
Mini-camping pentru tot grupul de prieteni
Proiectantii sai l-au gandit ca pe o solutie pentru "camping urban", dar cred ca e la fel de bun pentru a aseza 4 corturi intr-un camping oriunde o fi, fara a ocupa mult loc la sol si cu avantajul de a aseza cortul pe o suprafata curata si sigura. (Plus ca, daca esti obisnuit cu traiul la bloc, chestia asta iti da posibilitatea sa te simti, oarecum, tot ca la bloc, dar la cort. Foarte tare!)
Ar putea fi o solutie interesanta pentru un grup de amici care merg impreuna la… un festival rock, de exemplu, unde posibilitatile de cazare (chiar la cort) sunt limitate si fiecare se descurca asa cum poate. Sau, in curtea unei case, ar putea tine locul clasicei casute in copac - o solutie la indemana pentru distractia copiilor.
Casa cu trei camere - plianta
Asta (Open House se numeste) e pentru cei care vor sa aiba, in camping, aproape acelasi nivel de confort ca acasa, drept care, in concediu, isi iau jumatate din casa cu ei. Sunt destui din acestia si, de obicei, solutia aleasa este sa isi cumpere o rulota foarte mare, greu de manevrat, care ii streseaza si pe ei, si pe ceilalti soferi de pe sosea, si pe ceilalti oameni aflati in concediu in camping.
Iata o idee mult mai isteata: pleci cu o rulota mica (si n-ai nici o problema de gabarit pe sosea), ajungi in camping si acolo desfaci, ca pe un eventai, instalatia: rezulta o structura vesel colorata, cu spatii distincte - bucatarie, baie, dormitor, terasa -, echipata cu toate facilitatile. Poti s-a lasi descoperita, cand e vreme placuta afara, sau sa o acoperi cu o cupola transparenta, cand ploua. Ce mi-ar placea sa vad un camping plin cu casute-evantai dintr-astea!
Gratarul intr-o mana, vesela in cealalta
Design destept, care duce economia de spatiu aproape la extrem si chiar reuseste sa comprime niste obiecte - care, de obicei, ocupa ceva loc - pana la niste dimensiuni incredibil de mici si niste forme incredibil de usor de manuit.
Gratarul se pliaza intr-o forma extraplata, asa ca poti sa-l pui pe fundul portbagajului si sa asezi restul de bagaje peste el, iar intr-un colt al aceluiasi portbagaj poti sa bagi cratita-minune, din care - ca dintr-o cutie cu (multe) surprize - iese la iveala o intreaga colectie de vase care, in mod normal, ar ocupa jumatate dintr-un dulapior de bucatarie: 4 farfurii, 4 cani si doua cratite, cu capacele aferente. Ce-i trebuie mai mult unei familii de 4 persoane, in concediu?
Fa-ti singur mobila de care ai nevoie
Asta mi se pare o idee pur si simplu GENIALA, pentru o casuta de vacanta unde spatiul e limitat. Ideea asta duce conceptul de mobilier modular si demontabil la un nivel, cred, neatins pana acum. Inspirata din piese de mobilier traditional ale mai multor culturi, Wood Peg fost lansata de Studio Gorm, din SUA, si prezentata la cateva expozitii de profil.
Mobilierul consta din placi - de diferite dimensiuni - si picioare, toate din lemn nelacuit. Toate stau atarnate pe perete, intr-un sistem de sustinere ingenios conceput, fara sa ocupe loc la sol mai mult decat e neaparat necesar, in functie de moment si ocazie.
Sa zicem ca te afli in casuta ta de vacanta, facandu-ti linistit concediul. Te suna niste prieteni, care iti bat apropouri cum ca le e dor de tine, ca nu te-au vazut de mult… e clar, vor si ei sa iasa la un gratar si decat sa caute, disperati, un loc intr-o poiana fara gunoaie, muzici asurzitoare si turisti cu purtari de neam prost, mai bine vin la tine in curte.
Nici o problema: le bati si tu niste apropouri, ca sa inteleaga ca e cazul sa aduca ei carnea si berea, daca tu contribui cu spatiul si mobilierul si, apoi, faci mobila - adica asamblezi, in 2 minute, o masa mare cat sa-i poata cuprinde pe toti (cinci, sapte, zece cati or fi). Dai jos din cui cea mai mare placa, ii pui 4 picioare si gata! Faci, repede, si niste scaune si, apoi, te relaxezi, in asteptarea musafirilor.
Dupa ce pleca ei, dezasamblezi masa, o pui la loc in cui si ai din nou spatiu ca sa te invarti nestingherit, in casuta ta de vacanta.
(De fapt, nu vad de ce ideea asta n-ar functiona la fel de bine si intr-o garsoniera mica, asa cum sunt atatea prin orasele de la noi.)
O masa de 6 persoane intr-o cutie
Cand iesi la picnic, pe ce pui mancare si farfuriile? Pe o patura intinsa pe iarba, nu-i asa? Si vin furnici si alte goange, si paharele se rastoarna, si te dor genunchii daca stai prea mult asezat pe jos, cu picioarele stranse. Ce buna ar fi o masa, dar… Ei, uite una numai buna: una care se pliaza (dinpreuna cu scaunele) pana cand totul ajunge sa incapa intr-o cutie de marimea unui cos de picnic, ce poate fi carata de o singura persoana. Impreuna cu gratarul pliant de la punctul 8, alcatuieste un bagaj usurel, putin voluminos, simplu de transportat chiar cu o bicicleta. Mai mult loc o sa ocupe mancarea. Distractie placuta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu