joi, 20 ianuarie 2011

De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?
Aceasta diferenta - cunoscuta si investigata de multa vreme – are cauze complexe, dar un studiu recent arata ca, printre factorii implicati, exista doi cu un rol mai important decat se credea: fumatul si alcoolul.
"Prapastia" dintre femei si barbati in ceea ce priveste speranta de viata a fost explicata fie printr-o simpla determinare biologica, fie prin faptul ca femeile sunt mai grijulii cu sanatatea lor; insa amploarea diferentelor sugereaza faptul ca e vorba despre o determinare mai complexa.
Autorii studiului - publicat in Tobacco Control, una dintre publicatiile grupului British Medical Journal - au analizat date furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, privind numarul de decese si cauzele acestora in 30 de tari europene, printre care Islanda, Grecia, Malta, Cipru, tarile din estul Europei (cu exceptia Rusiei) si tarile scandinave.
Ei au calculat apoi, atat pentru barbati, cat si pentru femei, proportia numarului de decese ce puteau fi atribuite fumatului sau alcoolismului, fata de numarul total al deceselor.
Decesul a fost asociat cu fumatul in cazul unor boli precum cancerele aparatului respirator, bolile arterelor coronare, accidentele vasculare cerebrale si bronhopneumopatia obstructiva cronica. Excesul de alcool a fost luat in calcul in cazul unor boli precum cancerul de esofag si suferintele hepatice cronice, dar si psihoza alcoolica si violenta asociata cu consumul de alcool.
Autorii au constata ca mortalitatea in randul barbatilor variaza foarte mult, de la 188 la 100.000 in Islanda, pana la 942 la 100.000, in Ucraina.
Numarul deceselor atribuite excesului de alcool variaza, iarasi, foarte mult, la barbati - de la 29/100.000 in Islanda, pana la 253/100.000 in Lituania. Numarul de decese ce puteau fi atribuite alcoolismului s-a dovedit a fi cel mai ridicat in tarile est-europene, unde, insa, si numarul deceselor feminine din aceeasi cauza este mai mare, fata de alte tari.
In general, dupa calculele cercetatorilor, consumul excesiv de alcool contribuie in proportie de 20-30% la diferenta observata intre femei si barbati, in ceea ce priveste mortalitatea si speranta de viata.
Celalalt factor investigat, fumatul, are o contributie inca si mai mare: aproximativ 40-60% in majoritatea tarilor studiate, cu exceptia Maltei, unde proportia este mai ridicata (74%), si a Danemarcei, Portugalieie si Frantei, unde fumatul contribuie mai putin la discrepanta dintre femei si barbati, in ceea ce priveste decesele.
Sursa: Science Daily si descopera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu