“Date meteo” consemnate de monahii din Europa timp de 500 de ani ii ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga si sa prezica modificarile globale ale climei.
Simularile pe computer, realizate azi in laboratoarele moderne de cercetare, au la baza modele proiectate pe baza unor date inregistrate anterior.
In aceste context, documente istorice vechi de cateva secole pot deveni o sursa nepretuita de informatii.
Un grup de oameni de stiinta de la mai multe universitati europene a recurs la informatii despre recolte si la datele inregistrate de statiunile meteo, in secolele XVII-XIX, insa, pentru perioade mai vechi, asemenea date nu erau disponibile.
Dar insemnarile zilnice ale unor calugari, consemnate incepand din jurul anului 1500, aduc informatii referitoare la verile si iernile de atunci, ceea ce le-a permis savantilor sa verifice acuratetetea reconstituirilor facute cu ajutorul programelor de simulare privind evolutia climei in Europa, in cursul ultimei jumatati de mileniu.
Informatiile inregistrate de calugari s-au potrivit destul de bine cu modelele realizate de cercetatori; prin urmare, programele de simulare dau rezultatate destul de exacte, iar oamenii de stiinta spera ca, astfel, si simularile privind evolutia viitoare a climei vor furniza predictii indeajuns de precise.
Sursa: msnbc si descopera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu